неділю, 19 серпня 2012 р.

Повідом про кандидата Чесно


Як інформація від громадян потрапляє до ЧЕСНОметра
Рух ЧЕСНО поставив собі амбітне завдання – проаналізувати кандидатів до наступного парламенту на відповідність вимогам громадськості, на кшталт того, як ми проаналізуваличинних депутатів. Проте цього разу нам доведеться мати справу не з 450 більш-менш публічними політиками, а з 3500-4000 тисячами часто не відомих кандидатів.
 Ми свідомі того, що самотужки знайти вичерпну інформацію про таку кількість людей – дуже складно. Тому закликаємо всіх, хто має інформацію про порушення критеріїв доброчесності кимось з діючих депутатів або кандидатів, – надсилати ці дані нам для оцінки фаховими аналітиками та юристами. Саме для такого інформаційного краудсорсінгу на сайті руху ЧЕСНО з’явилася кнопка Повідом. Ми очікуємо, що громадяни допоможуть нам дослідити кандидатів.
Проте, не вся інформація, надіслана нам на сайт, гарантовано буде врахована у ЧЕСНОметрі. До розгляду ми будемо брати лише адекватні, аргументовані повідомлення про порушення 6 критеріїв доброчесності. Аби визначити такі повідомлення – маємо розроблену методологію дослідження. Отримана інформація проходить досить довгий шлях верифікації:
  1. Спочатку дані перевіряють на адекватність та відповідність методології дослідження.
  2. Якщо повідомлення має релевантні лінки, відео, фото – будь-які підтвердження порушення/відповідності критерію – його передають аналітикам ЧЕСНО.
  3. Після аналітиків інформація потрапляє до юристів, які або відхиляють її, або уточнюють формулювання та схвалюють.
  4. Потім:
  • Якщо інформація стосується кандидата у народні депутати, вона йде на затвердження координаційним радам Руху ЧЕСНО, після чого публікується на сайті.
  • Якщо інформація стосується чинного депутата, чий профіль вже опублікований у ЧЕСНОметрі, і вона не впливає на зміну його оцінки, таку інформацію просто дописують в профілі і ЧЕСНО повідомляє про це у своїх щотижневих блогах. В разі, якщо інформація про депутата впливає на його оцінку – спочатку ці дані надсилається депутату для триденного ознайомлення, протягом яких Рух ЧЕСНО чекає з публікацією матеріалів. Депутат може надіслати документи, які спростовують отримані ним дані. Тоді вони публікуються у його профілі в ЧЕСНОметрі у графі «Відповідь особи». Якщо ж таких документів Рух ЧЕСНО протягом 3 робочих днів не отримує, то інформація публікується у його профілі із відповідною зміною оцінки. Інколи надіслані депутатом документи не впливають на зміну оцінки – тоді у профілі депутата з’являється відповідне обґрунтування, а самі документи також публікуються у графі «Відповідь особи».
Як видно, шлях, який проходить інформація, надана Руху ЧЕСНО, досить довгий. Він зумовлений методологією та принципами дослідження Руху, які забезпечують максимальну ефективність нашої роботи.
Неправдива інформація про ЧЕСНО
Останнім часом почастішали випадки маніпуляції та поширення неправдивої інформації про ЧЕСНО – тому ми в черговий раз наголошуємо на принципах нашої діяльності та розповідаємо про найближчі плани.
Отже,
  • ЧЕСНО – є політично незаангажованим рухом, не підтримує та не виступає проти жодного політика або політичної сили. Перш за все, ми представляємо інтереси простих громадян, які прагнуть, аби українська політика стала більш прозорою та ефективною. Учасники Руху ЧЕСНО не займають керівних посад в політичних партіях або виборчих штабах та не балотуються до Верховної Ради України. У разі, якщо хтось з учасників-таки розпочинає таку діяльність, він припиняє своє членство в ЧЕСНО. Інформація про склад київської та регіональних координаційних рад ЧЕСНО є на нашому сайті.
  • Ще одним важливим принципом Руху ЧЕСНО є його прозорість. Вся інформація про фінансову допомогу та здійснені витрати доступна для загалу на сайті ЧЕСНО та оновлюється щомісяця. До такої ж прозорості ми закликаємо партії! Для підтримки руху ми відкрили благодійний рахунок – аби зібрати кошти на розповсюдження даних ЧЕСНОметра. Ми не обмежували коло людей, які можуть нам надіслати кошти, навіть чинні депутати або кандидати можуть перерахувати свої внески, однак ми наголошуємо, що такі пожертви жодним чином не вплинуть на сам моніторинг. Якщо ви вірите в нашу ідею – ми будемо вдячні за вашу фінансову підтримку. І якщо при перерахуванні коштів ви захочете вказати свої ім’я – воно з’явиться у списку наших меценатів.
  • Сьогодні на сайті ЧЕСНО доступні дані дослідження лише чинних депутатів. До кінця серпня ми презентуємо принципи другого етапу дослідження, в яких враховано конструктивну критику від багатьох журналістів, блогерів, експертів та політиків, яку ми почули щодо аналізу 450 депутатів. Вже у вересні на нашому сайті почнуть з’являтися профілі кандидатів-списочників та мажоритарників. Саме така послідовність була запланована від самого початку існування Руху ЧЕСНО.

1 коментар:

  1. "Чеснометр" - це для того, щоб вибори прийшли чесно?

    Як можна провести вибори чесно за виборчим законом 366, який прозоро спотворює волю виборців більш ніж на 50 %?

    Більшість громадян бажає, аби їх інтереси представляв у ВРУ та захищав права той депутат, якому ці інтереси і права відомі з власного життєвого досвіду, а обрати за законом 366 можливо лише мільйонерів і мільярдерів.

    То чому ж з цього приводу мовчить "Чеснометр"? Може він налаштований (ким?) відволікати увагу на другорядне?

    ВідповістиВидалити