суботу, 4 серпня 2012 р.

Партія Смика не жертвує на пам’ятник Смика


Начальник тернопільської культури Олександр Смик закликає тернополян не «просвистіти» свій патріотизм.

233 тисячі 259 гривень і 65 копійок зібрали станом на сьогоднішній день на пам’ятник Незалежності у Тернополі. А ще необхідно – 600 тисяч гривень. До відкриття монумента – менше місяця. Якими методами планують встигнути зібрати необхідну суму, говорили сьогодні на загальних зборах голів політичних партій, громадських і молодіжний організацій. І хоч на зустріч прийшло набагато менше людей, аніж розраховували організатори, пропозиції звучали, за словами начальника управління культури Олександра Смика, конкретні і цікаві.


– Після того, як я почав озвучувати імена людей, котрі сьогодні є жертводавцями на спорудження пам’ятника Незалежності, прозвучала пропозиція, і досить таки слушна, як на мене, постійно висвітлювати на сайті міської ради імена, прізвища тих людей і кількість внесків, які вносять наші городяни, і в тому числі, політичні партії, – розповів чиновник.
На сьогоднішній день найбільше на пам’ятник Незалежності пожертвувало ВО «Свобода» – 100 тисяч гривень. На другому місці працівники речових ринків – 80 тисяч гривень. І замикає трійку лідерів «Райффайзен Банк Аваль» –  близько 9 тисяч.
– Я б сказав, що дуже багато людей зрозуміли, що сьогодні ми стоїмо на зламі: або ми стверджуємо свою незалежність і робимо форпост незалежності на території нашого міста, нашої області і своїми конкретними діями, або ми в черговий раз, вибачте, в народі є таке слово, просвистимо про свій великий патріотизм, – вважає Олександр Смик.
До слова, сьогодні у Тернополі зареєстровано 363 громадських організації, 96 благодійних фондів, представлено 9 творчих спілок, 7 благодійних міжнародних фондів і понад 100 діючих політичних партій. Олександр Смик вважає, що якби кожна із них здала хоча б по 100 гривень, то цього би вистачило. Але питання, каже культурний чиновник, навіть не у фінансах.
– Питання стояло і стоїть в одному. Наскільки ми, тернополяни, сьогодні спроможні показати всій Україні, що таке патріотизм не на словах, а на ділі, наскільки патріотизм до глибини власної кишені, наскільки патріотизм, як форпост тих речей, які можуть протистояти законам, які приймаються сьогодні і направлені проти українського роду. Ось основна теза сьогоднішнього нашого зібрання, – резюмував Олександр Смик.
Характерно, що сам Олександр Смик очолює обласну партійну структуру, але про пожертвування його партія не подумала.
Та найчіткіше ставлення городян до цього нового проекту влади (а на відкриття, не сумніваємося, прийдуть чи не всі політики, а місцеві свободівці то взагалі, напевне, повним складом на чолі з Кайдою і Надалам), на нашу думку, можна зрозуміти з коментаря до цієї теми на одному з місцевих порталів читачка “Тернополянка”: "Смик злий, що ніхто не захотів втілювати його ідею в життя. Сам придумав – сам давай кошти. А чи питали в людей, чи вони хочуть цей памятник і який саме хочуть. Скульптура гарна, але втеліпати її на висоту, що не буде видно, нікому того не треба. З іншого боку, навіщо переймати досвід Києва, де памятниками у вигляді фалічних символів заліпили весь майдан Незалежності так, що вже нема аніякої естетики. Може то остання ода чоловічій потенції?
Якось хочеться, щоб ті памятники не тільки свідчили про Незалежність, а й мали свою естетику, були комфортними. Та й людям сьогодні при всіх негараздах далеко не до памятників, окрім того, панує велика зневіра. А як не стане віри в людей, то кому треба та незалежність. Може пора нарешті бачити людей, щось робити для них. І тільки стане легше пересічним українцям, тоді і вони будуть готов ідо памятників. Може нарешті пора відмовитися від комуністичного принципу – вмри, але зроби, віддай останнє, але памятник постав".
Такий висновок "Тернопільсько тижня" підтвердився одразу ж після зустрічі. На прес-конференції про важливість спорудження журнлістам втюхував Олексій Кайда, котрий, до речі, зустріч з політпартіями та громадськими організаціями проігнорував.

Немає коментарів:

Дописати коментар