пʼятницю, 9 листопада 2012 р.

Заява Об'єднаної опозиції "Батьківщина"

Сьогодні президент Віктор Янукович заявив, що нібито головна проблема парламентських виборів полягала у формуванні окружних і дільничних виборчих комісій шляхом жеребкування, як було запропоновано опозиційними партіями.

Нагадаємо Вікторові Федоровичу, який лише з великими перервами повертається до українського життя, що головна проблема цих парламентських виборів – недопуск владою до участі у виборах лідера опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, масовий підкуп виборців, масштабне застосування владою адміністративного ресурсу та тотальні цинічні фальсифікації їх результатів, які були здійснені у тому числі через підконтрольні Партії регіонів та її сателітами виборчі комісії.

І справа тут не в нормах закону «Про вибори народних депутатів України», а в їх своєрідному трактуванні Центральною виборчою комісією, яка своїми постановами у травні та вересні 2012 року затвердила такий порядок жеребкування, який призвів до входження до виборчих комісій представників технічних партій, печатки яких лежали у сейфі Партії регіонів. Разом з тим, опозиційні партії «Свобода» та УДАР не мали своїх членів дільничних та окружних комісій.

Ми переконані, що такі заяви Віктора Януковича лише відволікають увагу від дійсно важливих проблем політичного та соціально-економічного життя українців: проблем демократичності і чесності виборів, проблем подолання бідності, за які повну відповідальність несе нинішня влада на чолі з Віктором Януковичем.

2 коментарі:

  1. Ця заява відволікає увагу громадян від наступного. Отримати 16% голосів виборців - це перемога на виборах? Тоді, що таке поразка? В тому то й "геніальність" задуму ПР використати змішану систему через яку отримати двічі по 16 %: раз з пропорційної системи, а другий з мажоритарної. За таких умов можна й не вдаватися до занадто великих фальсифікацій, а маючи всього 16 % підтримки громадян, отримати 41.5 % міць у ВРУ. Тобто, вибори були сфальсифіковані більш ніж на 50 % від прийняття виборчого закону 366, про що я неодноразово писав. Шкода, що "опозиція" тоді не дослухалася до моїх порад: "Публічно визнати власну участь у прийнятті виборчого закону 366 помилкою та організувати тиск на ВР з вимогою прийняття виборчого закону, в якому була б втілена гібридна виборча система, а також вимагати запровадження відклику депутатів та обрання і відклику суддів народом". А до виборів тоді був ще цілий рік ...

    ВідповістиВидалити