понеділок, 5 листопада 2012 р.

"Порушення на виборах мали системний характер..."


29 жовтня 2012 р. Команда проекту “Майдан Моніторинг: Вибори-2012” заявляє, що за наявними даними, порушення на парламентських виборах в Україні мали системний характер.  Проект розпочав моніторинг закону про вибори з 9 червня і виявив, що з порушеннями виборчого закону буди сформовані окружні і дільничні виборчі комісії.

Системно використовувався адміністративний ресурс для підкупу виборців, і для маніпуляцій, коли певним кандидатам приписували здобутки, які були здійснені за рахунок державного бюджету, тобто за кошти платників податків – ремонт доріг, комп`ютеризація класів у школах, спорядження дитячих майданчиків тощо.
На думку команди проекту “Майдан Моніторинг: Вибори-2012”, очевидні системні порушення було виявлено і в день голосування. На великій кількості дільниць на порушення запізнілого рішення ЦВК, не було вивішено таблички, що в кабінах для голосування не відбувається відео спостереження, хоча до цього зобов’язала комісії ЦВК. В Криму таких табличок не було зовсім.
«Виборці могли відчувати психологічний тиск від того, що за ними під час заповнення бюлетеня стежить веб-камера, – каже керівник проекту Наталка Зубар.  – Крім того, на величезній кількості дільниць громадян не ознайомили з протоколами підрахунку голосів, що дає підстави припускати, ніби виборчим комісіям є що приховувати».
«Факти свідчать про загальну тенденцію не до сприяння вільному формуванню волі виборця і її вільному виявленню, а до маніпуляцій і тиску. Чи вважати ці факти такими, що істотно вплинули на результати виборів – мають вирішувати спостерігачі,  в разі потреби – суди, а в остаточному підсумку – саме суспільство»  – так вважає юридичний радник проекту, кандидат юридичних наук Олександр Северин.
Остаточну заяву за підсумками моніторингу буде зроблено після аналізу всіх зібраних матеріалів. Проект має намір опублікувати ґрунтовний звіт  про порушення у ході кампанії.
На даний момент на інтерактивний карті порушень «Майдану» http://maidanua.org/vybory2012   задокументовано  1453 скарги на порушення закону про вибори.

“Майдан Моніторинг: Вибори-2012”: порушення на виборах мали системний характер, але чи вплинуло це на результат – мають вирішувати суд, спостерігачі і суспільство


1 коментар:

  1. Отримати 16% голосів виборців - це перемога на виборах? Тоді, що таке поразка? В тому то й "геніальність" задуму ПР використати змішану систему через яку отримати двічі по 16 %: раз з пропорційної системи, а другий з мажоритарної. За таких умов можна й не вдаватися до занадто великих фальсифікацій, а маючи всього 16 % підтримки громадян, отримати 41.5 % міць у ВРУ. Тобто, вибори були сфальсифікова ні більш ніж на 50 % від прийняття виборчого закону 366, про що я неодноразово писав. Шкода, що "опозиція" тоді не дослухалася до моїх порад: "Публічно визнати власну участь у прийнятті виборчого закону 366 помилкою та організувати тиск на ВР з вимогою прийняття виборчого закону, в якому була б втілена гібридна виборча система, а також вимагати запровадження відклику депутатів та обрання і відклику суддів народом". А до виборів тоді був ще цілий рік ...

    Не видно кінця закликам до радикальних дій "опозиції. А чи доцільні такі дії в умовах які маємо?

    Відсутність у "опозиції" виборчої програми народила недостатню її підтримку громадянами на виборах. Недостатня підтримка громадянами "опозиції" породжує нерішучість її дій. І цій біді не зарадити радикальними закликами окремих громадян.

    Спільна заява ООБ, "Свободи" і "Удару"
    (http://byut.com.ua/news/13162.html)
    є лише прообраз необхідної програми розвитку країни. Подальший позитивний розвиток діяльності "опозиції" полягає у негайному створені зазначеної програми до 17 грудня і в посиленій пропаганді створеної програми. Саме через це, а не через складання мандатів і подібне "опозиція" зможе завоювати на свій бік переважну більшість громадян, що й стане достатнім підґрунтям її більшої консолідації і переходу до рішучих дій.

    ВідповістиВидалити