суботу, 3 листопада 2012 р.

Партія "УДАР" могла набрати 40%


Партія "УДАР Віталія Кличка" на парламентських виборах могла отримати 40% голосів.
Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи"сказав політолог Дмитро Видрін.
"УДАР нагадує персонаж Віцина у фільмі "Кавказька полонянка", якого розтягували на дорозі в різні боки, коли назустріч їхала машина. Міська ніша — Партія регіонів та комуністи - зайнята. У "провінційну" — "Батьківщину" кличуть, але там тіснувато. Кличко втратив багато голосів за останні два тижні. Були періоди, коли його рейтинг доходив до 20%. І тут він раптом почав говорити. У спорті йому достатньо показати себе і сказати: "Ось я, за мене голосуйте". А політичні міркування на екрані — це не його формат. 
Одна його промова могла бути націлена на різні типи виборців, яка віддзеркалювала протилежні ідеологічні погляди. У підсумку це збивало з толку всіх. Проти нього зіграв "синдром Києва". Тут його люблять, і він подумав, що сподобається й іншим великим містам. Але столиця — це не стародавнє місто, а гуртожиток для донецьких, львівських, дніпропетровських. І виявилося, що в Харкові чи Донецьку думають зовсім не так, як у Києві. Там вимагають визначитися: ти з містом чи селом?", - зауважив він.
На думку Видріна, у Кличка була унікальна можливість стати переддемократом.
"В Україні специфічно розділяють політичні сили. Вдають, що є провладні недемократичні сили — "Регіони", комуністи, як відрижка минулого, і демократи — Кличко, "Свобода" й "Батьківщина". Насправді розклад інший. У нас є авторитарно-демократичні сили — "регіонали" та комуністи. Вони сповідують правило — керує більшість, що вони і мають. Є авторитарно-недемократичні сили — "Батьківщина" і "Свобода". Вони вважають, що навіть меншість, на чолі з харизматичним лідером, може керувати країною. Є переддемократична партія — "УДАР Віталія Кличка". Демократія стає реальністю, коли демократичні гасла сприймаються і розщеплюються в політичному повсякденні. У Кличка є гасла, що не розчинились у суспільстві. Він мав сказати: "Хлопці, я тут єдиний демократ. Я чесно став чемпіоном. І жив багато років у Німеччині, де насичувався демократичними цінностями. Якщо хтось сумнівається, то ходімте на ринг". Тоді Кличко отримав би свої законні 20% і 20 — тих, хто на вибори, як правило, не ходить. Але 28 жовтня вони прийшли б тільки для того, щоб проголосувати за Кличка — "зірку демократії". У нього була ніша — 40%. Він міг усіх розбомбити і сформувати більшість".
Політолог вважає, що Кличко не зрозумів ту ситуацію, яка склалася.
"Це призвело до скромної фіксації проміжного результату. Він був на другому місці — за два тижні до голосування випереджав опозицію. Але зробив кілька неправильних рухів і втратив його. Це місце зайняв "колективний Яценюк". До нього входить ряд неоднозначних людей: Власенко вважає Арсенія Петровича кумедним "кроликом", Турчинов — скороспілкою, а Юлія Володимирівна сприймає його як нікчему. Не знаю, чи зможе Яценюк стати кандидатом у президенти від такого "колективу".
"Кличку треба повернутися із села в місто, сказати: "Я люблю гроші не тому, що жадібний, а тому, що це — головний інструмент місцевого життя. Тому я збираю потужну силу", - зазначив Видрін.
Повністю інтерв'ю читайте ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар