вівторок, 9 липня 2013 р.

Барометр Світової Корупції 2013 - Україна

Результати дослідження «Барометр Світової Корупції» (Global Corruption Barometer) від  Transparency International та Gallup International Association свідчать про те, що кожен третій українець готовий вийти на вулицю для боротьби з корупцією.
За даними відомого всесвітнього дослідження протестувати проти корупції сьогодні готові 68% українців. При цьому, вийти на вулицю для цього згодні 36%.  Це обумовлено багатьма причинами: 43% опитаних вважають, що за останні два роки рівень корупції в Україні значно зріс, 74% - впевнені, що державний сектор корумпований, 80% - охарактеризували дії Уряду у боротьбі з корупцією як нерезультативні. Лише 4% опитаних вважають, що державна антикорупційна боротьба має хоч якийсь результат. При цьому 83% відзначили що важливо мати особистий контакт під час вирішення питань у державному секторі, а 84% - що Урядом країни керують організації діючі у власних інтересах.

Найкорумпованішою сферою українці визнали судову (66%), за нею слідують: правоохоронні органи (64%), державна служба (56%), сфера охорони здоров’я (54%), парламент (53%), політичні партії (45%), освітня система (43%), бізнес (36%), військова сфера (28%), ЗМІ (22%), релігійні інституції (21%), громадські організації (20%).
Варто відмітити, що зростання недовіри до цих сфер підкріплене різкою тенденцією зростання хабарництва. Адже найчастіше українці сплачували хабар при отриманні послуг в таких установах: в правоохоронних органах (49%), медичних установах (41%), освітніх закладах (33%), земельних службах (25%), реєстраційних та дозвільних службах (22%),  судах (21%), податковій (18%), комунальних підприємствах (6%).
Зізналися в тому, що в них вимагали хабар 35% опитуваних, при цьому 53% відмовилися його сплатити. Найпопулярнішою причиною сплати хабара назвали: неможливість отримати послугу іншим шляхом (33%), на знак вдячності (33%), для прискорення процесу (28%), для здешевлення послуги (6%). Не повідомляють про корупційні випадки - 74%, адже бояться наслідків - 24%, а вважають що це нічого не змінить – 63%.
Всі дані стали доступними на нашому сайті http://ti-ukraine.org/news/2815.html та на сайті ЛІГАБізнесІнформ http://news.liga.net/articles/politics/874575-kazhdyy_tretiy_ukrainets_gotov_vyyti_na_ulitsu_protiv_korruptsii.htm.

Тут Ви зможете знайти реліз та інфографіку англійською мовою  http://ti-ukraine.org/en/news/2815.html 

Дані по світу доступні на сайті http://www.transparency.org/research/gcb/overview 






Довідково: Всесвітньо відоме дослідження Transparency International «Барометр Світової Корупції» (Global Corruption Barometer) яке проводить Міжнародний дослідницький центр  Gallup International Association традиційно присвячується вимірюванню впливу корупції на життя громадян по всьому світу, включаючи й Україну. Барометр дозволяє визначати суспільну думку щодо участі громадян у корупційних діях, та їх оцінку діяльності органів влади в подоланні корупційних зловживань. Дослідження здійснюється з 2003 року за принципом індивідуальних інтерв'ю.
Представлене дослідження відбувалося з літа 2012 до зими 2013, охопило більш 114 000 чоловік в 107 країнах. В Україні опитування тривало з 9 по 17 серпня, під час нього було опитано 1000 осіб. Похибка складає +/- 3%.





Немає коментарів:

Дописати коментар