вівторок, 18 червня 2013 р.

Відбулося Жіноче віче

Минулими вихідними парк «Київська Русь» вигравав всіма барвами веселки, щасливими обличчями,  доброзичливими посмішками на тлі безкінечного степового краєвиду, серед якого велично постають дерев’яні  вежі, відтворюючи Київ Х століття. Саме тут з легкої руки Володимира Янченка, президента Благодійної організації «Слов’янський фонд» і головного натхненника створення парку «Київська Русь», зібралися жінки з багатьох куточків України на Перше Всеукраїнське жіноче віче.
Ця зустріч була довгоочікуваною хоча б тому, що підготовка до неї тривала майже рік. За цей час відокремлені одна від одної жіночі організації, що активно працюють по всій Україні, вирішуючи безліч соціальних проблем, об’єдналися у Всеукраїнський жіночий рух «За вільну Україну».  Своїм створенням рух завдячує сучасним інтернет-технологіям, а конкретніше мережі Фейсбук, і громадському діячу Раїсі Шматко, яка за покликом душі провела титанічну працю, перезнайомивши більшість учасниць, яких зараз налічується понад 1000.  А далі  - в процесі спілкування -  жінки, все більше відчуваючи свою відповідальність за майбутнє країни, вирішили діяти гуртом.
Так виникла ідея проведення Першого Всеукраїнського  жіночого віче, головною метою якого було визначення місця сучасної українки у всіх справах, що  спрямовані на призупинення процесів руйнації і розквіт рідної держави.
Подібні заходи проводяться не вперше в Україні, але головною специфікою саме цього, що проходив у парку «Київська Русь, є виключна ініціатива самих жінок, яких не довелося довго збирати і запрошувати до участі, відсутність будь-яких політичних гасел і абсолютна рівність у праві поділитися своїми думками  як  представниць найменших місцевих осередків жіночого руху, так і  знаних в Україні організацій і особистостей.   Організаційну складову взяли на себе: «Парк Київська Русь» (керівник проекту Володимир Янченко), ГО «Всеукраїнська асоціація Жінки Впливу» під керівництвом Лариси Андрусенко,  ГО Всеукраїнський жіночий рух «За вільну Україну», очолюваного  Раїсою Шматко , МГО «Міжнародна Асоціація  Бізнесу та Економіки» під керівництвом  Ігоря Федоренка.
Ключовою складовою робочої програми Першого Всеукраїнського Жіночого Віче був круглий стіл на тему: «Українська жінка третього тисячоліття», під час якого кожна з учасниць взяла участь у дискусії з  запропонованих до обговорення проблем:
  • Моделі успішної особистості української жінки третього тисячоліття:
    • які риси притаманні саме українській жінці та які нові риси має здобути та зберегти українська жінка;
    • як вистояти в чоловічому світі та не втратити себе;
    • з якими викликами зустрічається та буде зустрічатись українська жінка в новому устрої суспільства та сім'ї. 
  • Самореалізація сучасної жінки:
    • як підняти статус жінки в суспільстві;
    • збільшення впливу та відсотка присутності жінок в бізнесі та політиці, суспільному та громадському житті;
    • як знаходити баланс між професійною та особистою самореалізацією в сім'ї: дружина, мати, лідер, керівник, колега.
  • Роль української жінки в майбутньому країни:
    • громадська та суспільна позиція сучасної української жінки;
    • участь в політичному та суспільному житті, присутність у владі;
    • реальний вплив на розбудову майбутнього країни.
Відкриття Форуму на правах господаря було доручено Володимиру Янченку.  «Те, що Перше Всеукраїнське Жіноче Віче  збирається саме на території парку «Київська Русь» я вважаю символічною подією. У нас безліч спільних завдань. Жінка приходить у цей світ як берегиня роду, традицій, саме вона, завдяки своїй вродженій духовності, передає від покоління до покоління ті таланти і надбання, якими багатий наш народ. І ми, колектив парку, відтворюючи місто Київ Х століття, теж намагаємося засіяти ниву пам’яті народної зернами духовності, культурних традицій, що дісталися нам у спадок від минулих поколінь. Сподіваюся, що сьогодні наші святі праотці споглядають на наше зібрання і радіють тому, що ми, пам’ятаючи їх, не стоїмо на місці, а рухаємося вперед, в дискусіях і полеміці вибудовуючи модель майбутнього українського суспільства», - наголосив у своєму вітальному слові Володимир Янченко. 
Під час дискусії учасниці віче зійшлися на тому, що всі три блоки, запропоновані до обговорення, є взаємопов’язаними і розглядати їх потрібно у комплексі. Раїса Шматко, голова  ГО «Всеукраїнський жіночий рух «За вільну Україну», зазначила: «Головною демографічною тенденцією, що спостерігається сьогодні в Україні, є кількісне зростання населення жіночої статі на тлі дуже помірних змін щодо  участі жінки у сферах державо- і законотворення. У вищих ешелонах влади жіноцтво представлено усього 5% в порівнянні з європейськими країнами, де у владі - в середньому до 25% жінок. В той же час ми, жінки, спостерігаючи за процесами, що розхитують основи держави і позбавляють можливості самореалізації пересічних українців, все частіше замислюємося над подальшою долею наших дітей. Ми прагнемо, щоб вони жили у вільній і самодостатній державі. І якщо нашим чоловікам зробити це не під силу, то ми повинні взяти на себе цей клопіт через активну життєву позицію, через створення громадських об’єднань, через розширення представництва у законотворчих органах і органах влади». Точку зору доповідачки підтримав і Ігор Федоренко, президент Міжнародної Асоціації  бізнесу та економіки: «Я за роки своєї діяльності об’їхав всю Україну і ось мій висновок – жінки в Україні активніші за чоловіків. Але просто активність неефективна, якщо її не спрямовувати на потрібні державі і суспільству справи. Саме тому я вважаю наше сьогоднішнє зібрання дуже важливою подією.  Ми тут для того, щоб напрацювати конкретні кроки до об’єднання жіноцтва в реальну силу, а також створити актив, який би почав роботу над, умовно кажучи, платформою, де чітко будуть прописані основи ідеології жінки ІІІ тисячоліття, головні важелі її впливу і захищеності в родині, державі, політиці, бізнесі тощо. Давши імпульс цьому об’єднавчому процесу, можливо років через 20, як кажуть, краса врятує світ, а жінки – Україну».
Всі учасниці зібрання одностайно підтримали звернення до них одного з організаторів форуму протилежної статі, але під час дискусії виявилося, що всі вони по-різному визначають своє місце у суспільній ієрархії.
Людмила Лукінова,  Голова правління ГО «Ресурсний центр ініціатив громади», в своїй промові відстоювала наступну точку зору: «Конституційна рівність чоловіка і жінки зовсім не означає, що між нами немає різниці. І ці відмінності потрібно використовувати з користю для суспільства. Жінка набагато чутливіша і милосердніша за чоловіка, саме ці її якості у розв’язанні соціальних питань, становленні медицини і освіти сучасного рівня, розвитку культури і творчого потенціалу нашого народу можуть бути застосовані  з великою ефективністю».  Наталя Валевська, співачка, підкреслила, що найбільше жінка має шанси проявити себе у благодійній діяльності, що вона неодноразово доводила власним прикладом. Дану точку зору підтримала і Валентина Коробко, представниця редакції часопису «Слово жінки», пояснивши, що тільки , так звана, «позитивна дискримінація», яка полягає в збереженні традиційного підходу до ролі слабкої статі і її головної чесноти -  любити і бути коханою -, може забезпечити жіноцтву гідне майбутнє.  А Тетяна Сучкова, голова Комітету з культури, мистецтва, кінематографії та духовного розвитку нації, голова Всеукраїнської громадської організації "Дитинство",  озвучила доктрину своєї організації, що полягає в поверненні жінки в сім’ю. «Наше природою визначене призначення - формувати успішну державу, починаючи з побудови успішної родини і виховання успішних членів суспільства. Жінка не повинна підміняти чоловіка, а покликана  правильно виховувати дітей: дівчинку як дівчинку, хлопчика як хлопчика, - прививати розуміння здорового і оптимального для успіху в суспільстві способу життя… Головне, чого має прагнути сучасна жінка – це захищеності. І всіма своїми вчинками і навичками – підштовхувати до цього чоловіків», - у такий спосіб пані Тетяна сформулювала свою позицію у характеристиці сучасної жінки.  І хоча у більшості учасниць пропозиція повернення в сім’ю не викликала  бурхливого протистояння, все ж більшість активісток зійшлася на тому, що українській жінці вистачає сил на реалізацію себе  у всіх проявах сучасного життя. Як відмітила Ніна КімстачГолова осередку Всеукраїнського жіночого Руху «За вільну Україну» м. Рівне, депутат міської ради: «Жінки – за успішну самореалізацію. А для того, щоб бути потужнішими і ще успішнішими, нам потрібно єднатися».
До осмислення образу жінки ІІІ тисячоліття доєднався іще один гість - Юрій Кармазін, політичний діяч, народний депутат України, голова політичної партії захисників Вітчизни. Він, опираючись на конституційні засади, зазначив, що законодавчо жінка рівна у всьому з чоловіком, і цим правом потрібно користуватися, особливо коли це стосується життєво важливих питань. Скажімо, скорочення кількості лікувальних і освітянських закладів в державі. Саме жінка, як берегиня українського роду,  у повній мірі здатна осмислити шкідливість подібного роду оптимізації і її негативних наслідків». В своїй промові Юрій Кармазін згадав і гендерну проблематику, зазначивши, що у 2006 році при розгляді Верховною Радою цих питань, наполягав на квоті в 1/3 представництва жінок у партіях і рухах.
Але не всі учасниці підтримали ідею квотування – дехто вбачає у такому підході штучність. Жінки більше схиляються до  їх участі у тих чи інших формуваннях за принципом доцільності і справедливої оцінки результатів діяльності незалежно від статі.
Людмила Лукінова  зауважила присутнім, що намагання скопіювати скандинавську модель за умови культурної, релігійної і історичної специфіки нашого народу, не дасть очікуваного позитиву, тим більше, що засади гендерної політики там вироблені у 70-ті роки минулого століття, а у нас цей процес тільки  набирає обертів, тому кількістю напрацьованих документів, як показує практика, ситуацію не  змінити. По-перше, потрібно дивитися ширше на питання участі жіноцтва у системі управління, не обмежуючись лише вищими органами. А скільки у нас жінок в органах місцевого самоврядування? Вони працюють ефективно, без будь-якого натяку на нерівність. По-друге, потрібно брати до уваги родинні традиції, де жінка головний порадник. Важливо тільки поважати себе, вміти ефективно використовувати свій потенціал і спільними зусиллями вирішувати питання, які працюють на користь суспільству.
А що ж заважає сучасній українці відчувати себе самодостатньою особистістю? Таких проблем безліч. Це і безробіття, і недостатня самореалізація, що є наслідком кризових явищ в економіці. Але є і дуже болюча  - це насилля в різних проявах. «Мало того, що щорічно тисячі жінок потерпають від насилля в сім’ї, так останнім часом з’вилася і нова форма – державне насилля, від якого не сховаєшся, тому що часто-густо правоохоронні органи дивляться на ці прояви крізь пальці. Ми повинні ініціювати старт законодавчому процесу, який би всебічно підійшов до закріплення права жінки на захист своїх прав і гідності», - запропонувала Лариса Андрусенкоголова правління Всеукраїнської Асоціації «Жінки впливу», генеральний директор компанії “КОМФОРТ VIP”. А Юрій Кармазін, розвиваючи цю тему, додав:  «Насильство з боку чоловіків є нічим іншим як проявом кризи суспільства, яка має психологічні наслідки і проявляється в агресії, невдоволенні оточенням». До дискусії приєдналася Олеся Применкокандидат філософських наук, голова ГО "Жіночетовариство ім. Ольги Басараб та Олени Теліги", зазначивши, що українському суспільству взагалі не притаманні поняття нерівності. В давні часи жінка була завжди рівнею чоловікові. Але з втратою Україною незалежності були нав’язані етичні і моральні норми, які суперечать нашому внутрішньому єству. Одним з таких проявів є насильство – явище, з яким необхідно боротися і яке є свідченням закомплексованості чоловіків. Тут потрібна системна робота, пов’язана з усуненням комплексу меншовартості в народі. А цього можна досягти лише, розбудовуючи соборну суверенну Україну.  Як раз в цій царині має проявитися сила українського жіноцтва. Наша роль – в консолідації суспільства. Це той внесок, який ми можемо і повинні зробити, продемонструвавши свою силу і мудрість».
Як бачите, не дивлячись на те, що всі жінки, представлені на зібранні, живуть, працюють і господарюють  в  Україні, проблеми, які їх турбують, і шляхи їх вирішення  виявилися досить різними, а подекуди і діаметрально протилежними.  При цьому всі визнали, що ідея об’єднання жіночих рухів в єдиний консолідований потік є слушною і необхідною. «Кожна з нас має свою власну сферу впливу. Чим більше у цей процес включиться жінок від  самої глибинки аж до столиці, незалежно від віку, соціального статусу, статків тощо, тим ефективніше будуть наші напрацювання, яким сьогоднішній день поклав початок. Ми окрилені, і саме з таким настроєм треба починати роботу», -  поділилася своїми враженнями від дискусії Оксана Сидорчукчлен правління Всеукраїнської Асоціації «Жінки впливу».
Високу оцінку зібранню і громадській позиції учасниць дала Яна Конотоп, президент Міжнародного Благодійного Фонду «Моя Україна», передбачивши, що дана робота орієнтована на формування нової ідеології життя покоління, що народилося і виховувалося уже в незалежній Україні, адже саме йому  найближчим часом доведеться розбудовувати свою державу.
По завершенню круглого столу жінками-учасницями був підготовлений Меморандум про співпрацю між жіночими організаціями України
Його метою є співпраця та консолідація зусиль Сторін, спрямованих на захист соціально-економічних і трудових прав і свобод людей, а саме
  • відродження загальнолюдських цінностей, поваги, підтримки, гідної представленості жінки на всіх рівнях управління суспільством, її активної участі в усіх сферах суспільного життя: в сім’ї, в бізнесі, в політичному, державному, соціальному та громадському житті країни;
  • розширення, підтримка та захист прав та можливостей жінки для реалізації її потенціалу в усіх сферах життя, участі у прийнятті рішень щодо розвитку та розбудови усієї країни на національному, регіональному та місцевому рівнях;
  • захист жінки від утиску її прав та домашнього, соціального, державного насильства.
Але на цьому зустріч не скінчилася, і це не дивно – відбулося ж Перше Всеукраїнське жіноче віче – унікальна подія – та ще й на території унікального парку «Київська Русь». З цієї нагоди до учасниць завітала народна артистка України Ніна Матвієнко. Вона і словом, і піснею підтримала своїх рідних українок, відкривши у такий спосіб другу частину форуму, запропоновану у вигляді шоу-програми за участі Наталі Валевської, фіналістів шоу Х-фактор Євгена Літвинковича і Влада Курасова, аутентичного театру парку «Київська Русь», молодих артистів і виконавців. В той же час вздовж доріг відтвореного Київського дитинця розташувалося місто майстрів. Кого тут тільки не було:  ковалі, гончарі, вишивальниці, художники, - всі доброзичливо ділилися своїми талантами, пропонуючи вишукані витвори мистецтва. І коли уже зовсім стемніло, гості буквально завмерли від феєрії вогню на тлі зоряного і чистого неба. З побаченою красою мало що може зрівнятися. Це твердження не суто моє, а  всіх, без виключення, учасниць заходу.
Отже, Перше Всеукраїнське жіноче віче відбулося, зроблено перший крок, на якому спланована велика робота. І всі ми,  його учасниці, налаштовані на досягнення і успіх!


Читать полностью: http://h.ua/story/378390/#ixzz2WbYStjP4

Немає коментарів:

Дописати коментар