понеділок, 10 грудня 2012 р.

Розстріл мирної демонстрації в Жанаозені: ми пам’ятаємо



16 грудня о 17.00  у м. Київ, на площі біля "Арки дружби народів" учасники акції запустять небесні ліхтарики в знак пам’яті загиблих та постраждалих під час трагічних подій в м. Жанаозені.

Минув рік після розстрілу мирної демонстрації. Влада продовжує приховувати реальну картину трагедії та намагається заборонити обговорювати ці події. Тому потенційних організаторів цьогорічного мітингу до річниці трагедії вже засудили до адміністративного арешту.


Ми хочемо продемонструвати, що такі дії не здатні зупинити солідарність. Ми підхоплюємо акцію наших казахстанських колег і закликаємо приєднатися до неї всіх, хто не згоден з такими жахливими проявами антилюдяності та порушення будь-яких національних та міжнародних стандартів прав людини. Ми закликаємо приєднатися до цієї акції в інших містах України.

Акцію вже підтримали:
ВМГО «Українська Асоціація Студентського Самоврядування»
ВМГО "Дебатна Академія"
ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив"
Центр інформації про права людини
Проект "Без кордонів" центру «Соціальна дія»
Незалежна Студентська Профспілка "Пряма дія"
Автономна Спілка Трудящих

Детальніше про трагічні події в Жанаозені:
16 грудня 2011 року в м. Жанаозені (Казахстан) правоохоронними органами була розігнана мирна демонстрація нафтовиків, які вимагали виплатити заборгованість по заробітній платі. В результаті застосування сили за офіційними даними загинуло 17 осіб, близько 70 поранено. Нафтовики стверджують, що кількість вбитих та поранених значно занижена. Влада досі не дала належну оцінку цим подіям та не покарала винних. Натомість десятки демонстрантів були визнані винними  в організації «масових заворушень»  та засуджені до позбавлення волі.

На цьому записі, зробленому з вікна над площею Жанаозена видно, як міліція стріляє в мирних демонстрантів, а потім добиває поранених:http://www.youtube.com/watch?v=Aio4hQc6iE4
Інформація про події також http://retwittka.blogspot.com/2011/12/17-2011-kplus-1400.html

Контакти: 
+380504112047 Валерія Рибак

Тут ви можете завантажити символічні картинки до акцій та встановити на місці аватарки. Тим самим висловити свою солідарність із людьми, які продовжують добиватися правосуддя у цій справі.

Згадаймо постраждалих, тих, хто не припиняє боротьбу.

РОЗА ТУЛЕТАЄВА
Лідер страйку працівників нафтової кампанії Озенмунгаз. Засуджена до 7 років ув’язнення за організацію масових заворушень у Жанаозені. Під час досудового розслідування до неї неодноразово застосовувались тортури. Зокрема, її підвішували за волосся до гратів, щоб «вибити» зізнання.

АСЕЛЬ НУРГАЗІЄВА
Відома правозахисниця, керівниця громадського об’єднання «Заман». Добровільно відмовилась від статусу спостерігача ОБСЄ на процесі над нафтовиками, щоб захищати інтереси нафтовиків як адвокат.
6 грудня цього року  Асель була затримана міліцією за «хуліганство» та засуджена до 12 діб арешту. Саме в цей час вона мала подавати апеляційні скарги потерпілих на поліцейських, які стріляли в людей під час трагедії в Жанаозені.

ГАЗЕТА «РЕСПУБЛІКА»
Відома незалежна газета Казахстану. Завдяки своїй неупередженій позиції систематично зазнає переслідувань. Це проявляється в погрозах, фінансовому тиску, судових позовах. У зв’язку з цим газету  вимушені друкувати закордоном.  Газета «Республіка» є однією близько тридцяти опозиційних ЗМІ, які зараз мають бути ліквідовані за рішенням суду.

ІГОР ВІНЯВСЬКИЙ
Головний редактор газети «Взгляд». 23 січня він був заарештований за звинуваченням в заклику до насильницького повалення конституційного ладу республіки. Під прямим тиском Європейського Парламенту 15 березня 2012 року він був
випущений на волю


Немає коментарів:

Дописати коментар