понеділок, 29 жовтня 2012 р.

“Майдан Моніторинг:порушення на виборах мали системний характер

29 жовтня 2012 р. Команда проекту “Майдан Моніторинг: Вибори-2012” заявляє, що за наявними даними, порушення на парламентських виборах в Україні мали системний характер. Проект розпочав моніторинг закону про вибори з 9 червня і виявив, що з порушеннями виборчого закону буди сформовані окружні і дільничні виборчі комісії. 


Системно використовувався адміністративний ресурс для підкупу виборців, і для маніпуляцій, коли певним кандидатам приписували здобутки, які були здійснені за рахунок державного бюджету, тобто за кошти платників податків – ремонт доріг, комп`ютеризація класів у школах, спорядження дитячих майданчиків тощо.На
  думку команди проекту “Майдан Моніторинг: Вибори-2012”, очевидні системні порушення було виявлено і в день голосування. На великій кількості дільниць на порушення запізнілого рішення ЦВК, не було вивішено таблички, що в кабінах для голосування не відбувається відео спостереження, хоча до цього зобов’язала комісії ЦВК. В Криму таких табличок не було зовсім.
«Виборці могли відчувати психологічний тиск від того, що за ними під час заповнення бюлетеня стежить веб-камера, - каже керівник проекту Наталка Зубар. - Крім того, на величезній кількості дільниць громадян не ознайомили з протоколами підрахунку голосів, що дає підстави припускати, ніби виборчим комісіям є що приховувати».
«Факти свідчать про загальну тенденцію не до сприяння вільному формуванню волі виборця і її вільному виявленню, а до маніпуляцій і тиску. Чи вважати ці факти такими, що істотно вплинули на результати виборів - мають вирішувати спостерігачі, в разі потреби – суди, а в остаточному підсумку – саме суспільство» – так вважає юридичний радник проекту, кандидат юридичних наук Олександр Северин.
Остаточну заяву за підсумками моніторингу буде зроблено після аналізу всіх зібраних матеріалів. Проект має намір опублікувати ґрунтовний звіт про порушення у ході кампанії.
На даний момент на інтерактивний карті порушень «Майдану»http://maidanua.org/vybory2012 задокументовано 1453 скарги на порушення закону про вибори.
Додаткова інформація для преси:
Наталка Зубар
pani@maidan.org.ua
050 401 23 83
Коаліція "За прозорі вибори" з Тернопільщини має ддля цього висновку документальні підтвердження, стверджують спостергіачі Валиль Кулевчук, Ігор Білик, Оксана Попадюк, Василь Ханас, Рустам Ергешев та інші
 

Немає коментарів:

Дописати коментар