понеділок, 8 жовтня 2012 р.

Вибори 2012


28 жовтня 2012 року відбудуться чергові вибори до Верховної Ради України. Офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати та громадських організацій є повноцінними учасниками виборчого процесу. Їх завдання – контроль за дотриманням законності виборчого процесу, а також попередження можливих правопорушень з боку інших учасників виборчого процесу або влади.

Саме для цих важливих учасників майбутніх виборів, для правової допомоги і навчання офіційних спостерігачів ми створили цей сайт.
Особливості правового статусу офіційного спостерігача (ОС) від іноземних держав та міжнародних організацій тут не розглядаються.


Створюючи цей медіа-ресурс, ми ставили перед собою принаймні два завдання:
по-перше, ознайомити офіційних спостерігачів, представників партій, кандидатів і громадських організацій (ГО) з їхніми правами і обов’язками у виборчому процесі, по-друге, навчити спостерігачів, як законними способами захищати інтереси тих суб’єктів, яких вони представляють на виборах. Ця частина сайту представлена короткимивідеофільмами, де популярно висвітлено правовий статус спостерігачів, правила організації виборів, проведення голосування і підрахунку голосів, найбільш типові порушення, які трапляються у виборчому процесі, і способи боротьби із ними. До кожного фільму додається стенограма виголошеного диктором матеріалу.
Крім того, на сайті представлено великий розділ у вигляді Коментарів до презентованих фільмів. У коментарях детально висвітлюються всі особливості теми, представленої у відповідному фільмі, з посиланнями на норми Закону про вибори народних депутатів і постанови Центральної виборчої комісії. Там же наводяться приклади нестандартних ситуацій, які трапляються під час голосування чи підрахунку голосів, а також описуються практичні способи боротьби з умисними правопорушеннями і спробами фальсифікації результатів голосування. Для кращого розуміння Коментарів у розділі Документипредставлено зразки основних документів, які згадуються у фільмі і в коментарях.
Нарешті, враховуючи той факт, що значна частина спостерігачів не має доступу до Інтернету і, відповідно, до правових актів, які використовуються у виборчому процесі, у розділіПравові акти ми зібрали законодавчі акти, які, на нашу думку, можуть знадобитись спостерігачам під час виборів.
Увесь матеріал, представлений на, сайті ґрунтується на положеннях Закону України «Про вибори народних депутатів України» N 4061-VI від 17 листопада 2011 року, враховує норми інших законів та нормативних актів, зокрема постанов Центральної виборчої комісії.

Немає коментарів:

Дописати коментар