середу, 25 липня 2012 р.

Правова просвіта українських ромів

Катерина Недеснова

Київ – Роми, які є однією з найчисельніших етнічних груп в Україні, потерпають від систематичних порушень їхніх прав. Вкотре роми стають жертвами власного незнання і відгородженості від суспільства. Громадські організації спільно з соціальними інститутами взялися за вирішення правових проблем ромів. Спираючись на результати проведеного дослідження, фахівці ініціюють створення спеціальних центрів правової допомоги циганському населенню та заохочують їх долучатись до спеціальних програм, які допоможуть отримати доступ до знань, послуг і лікування. 

Минуло понад два місяці відтоді, як згорів один із найбільших у столиці табір ромів. У вівторок на вулицю Березняківську, де знаходився табір, повернулося 10 мешканців. Втім, чи надовго – вони не знають. Жити на згарищі без даху над головою, без заробітку і без ліків дуже складно, каже жителька табору Рита.

Становище тутешніх ромів погіршує і той факт, що місцеві правоохоронці переклали на них провину за пожежу, почали цькувати і називати «терористами».

«Я запитую: чому так сталось? Нас навіть міліція у місті зупиняє й каже: ну що, блін, терористи?» – жаліється Рита.
​​​Правозахисники раді, що роми вирішили боротись за свої права

Пожежа і безвихідь змусила зазвичай не дуже соціально інтегрованих ромів звернутися до правозахисників і сьогодні цією справою опікується Українська гельсінська група. Тут не приховують своєї радості з цього приводу.
Вони ризикнули звернутися до державної інституції. Вони надіються отримати захист і офіційним шляхом повернути якісь гроші
Олена Сапожнікова

«Вони ризикнули звернутися до державної інституції. Вони надіються отримати захист і офіційним шляхом повернути якісь гроші, хоча б частину тих речей, коли вони були змушені напівроздягнені кинути все і тікати по Україні», – розповідає адвокат, представник Української гельсінської групи з прав людини Олена Сапожнікова.

Однак, випадків, коли цигани вступають в комунікацію з громадськими організаціями чи державними установами, – одиниці, стверджують фахівці. Негативне ставлення населення і влади відштовхує ромів від решти суспільства, зазначено у дослідження «Вивчення правових потреб ромів», яке проводив Харківський інститут соціальних досліджень.

Головна проблема ромів – незнання 

Соціальна стигматизація і недовіра спричиняють цілий ланцюжок взаємопов’язаних проблем: висока захворюваність ромів і небажання медичних закладів обслуговувати їх, неосвіченість (майже половина дітей шкільного віку не відвідує школу) і звідси неспроможність відстоювати свої права, говорить експерт Харківського інституту соціальних досліджень Марія Колоколова.
Роми взагалі не знають своїх прав, не знають, куди звертатися і як вирішити ці проблеми
Марія Колоколова

«Роми взагалі не знають своїх прав, не знають, куди звертатися і як вирішити ці проблеми, – зауважує вона. – Результати дослідження показали, що серед шляхів подолання ромами проблем найбільше вирізняють такі: найчастіше роми звертаються за порадами до друзів і родичів (63 відсотки), до авторитетного члена громади (41 відсоток) або з вирішують проблему з іншою стороною».

Циганам пояснюватимуть їхні права у спеціальних центрах

Експерти ж радять інші способи вирішення проблеми, продовжує Марія Колоколова.
Найбільш ефективними шляхами подолання правових проблем ромів є створення центрів правової допомоги, які будуть спеціалізуватись на проблемах ромської національності
Олена Фьюдр

«Найбільш ефективними шляхами подолання правових проблем ромів є створення центрів правової допомоги, які будуть спеціалізуватись на проблемах ромської національності, а також проводити правове просвітництво серед спільноти і лобіювати прийняття антидискримінаційного законодавства», – зазначає експерт Харківського інституту соціальних досліджень.

Успішність таких центрів підтверджує голова Золотоніської громадської організації общини циган «Аме Рома» Олена Фьюдр.

«Роми на Черкащині більш соціалізовані, – каже вона. – Організація працює більше ніж 10 років і є результатом того, що було напрацьовано. Центр України, певна мобільність, яка дозволяє рухатись у різних напрямках і спілкуватись з ромськими поселеннями більш прогресивних областей».

Чи не наймасштабнішою ініціативою, спрямованою на підтримку циганського населення є програма Міжнародного фонду «Відродження» «Рома України», яка ось уже понад 20 років сприяє покращення рівня освіти, доступу до послуг охорони здоров’я, захисту прав, а також побудови лідерства та спроможності циганської молоді. У 2012 році її бюджет складає 1 мільйон 670 тисяч гривень.

Немає коментарів:

Дописати коментар