середу, 2 травня 2012 р.

Українців за кордоном обмежили у праві вибору влади в Україні


Конституційний суд позбавив закордонних виборців можливості обирати кандидатів-мажоритарників, відтепер вони можуть голосувати лише за партійними списками. У відповідь вони погрожують добиватися відновлення своїх прав, у тому числі шляхом звернення до всіх світових інституцій, проведення протестних заходів, аж до невизнання виборів 2012 нелегітимними.

Виборці в Італії – це трудові емігранти, люди які приїхали сюди, щоб заробити на життя своєї родини, бо в Україні такої можливості не мали. Мова іде про 200.730 осіб, які мають італійську прописку. У цю цифру не входять ті, що проживають в країні нелегально. Брати участь у виборах мають усі, незалежно від їх соціального стану в Італії, адже повальна частина є громадянами України. Варто зазначити, що мова йде про найбільших інвесторів в українську економіку. За даними Національного банку сума грошових переказів заробітчан практично зрівнялася з обсягом прямих іноземних інвестицій.

Найактивнішими українці в Італії були, на президентських виборах 2004 року, коли проголосувало 13 тисяч громадян. З того часу активних виборців поменшало. Однією з головних причин є розчарування людей політичною та економічною ситуацією в Україні.

Варто сказати що учасники виборчих перегонів хоча й зацікавлені в розширенні свого електорату, не квапляться організувати виборчий лікнеп закордонних українців – мабуть, діючи за принципом: відсоток голосів з-за кордону не вплине на результати виборів, то й нічого перейматися. Тут існує брак інформації, не проходить передвиборча агітація.

Крім того бажання багатьох італійських українців взяти участь у голосуванні не збігається з можливостями. Проблема – в розміщенні виборчих дільниць. В Італії, де живуть сотні тисяч трудових іммігрантів, їх є лише три: в Римі, Мілані та Неаполі. Щоб скористатися правом голосу людям доводиться двічі їхати до дільниці: спочатку для внесення свого прізвища у виборчі списки, а потім ще раз, у день голосування.Тож не кожен готовий викласти зароблені гроші на дорогу в кілька десятків або сотень кілометрів.

Потенційні народні обранці не вважають українців з-за кордону своїм електоратом, а значить нікому захищати їх права. Замість того, щоб розширити доступ до урн шляхом можливості реєстрації у виборчих списках у день голосування на основі паспорта для виїзду за кордон, відкриття додаткових чи пересувних виборчих дільниць, або запровадження голосування на дистанції, Конституційний суд позбавив закордонних виборців можливості обирати кандидатів-мажоритарників, відтепер вони можуть голосувати лише за партійними списками. Законопроект був поданий правлячою партією, яка ніколи не мала підтримки закордонних українців.

Проти цього рішення висловили протест 35 українських організацій - представників іммігрантів у Європі та США. Вони вважають його спробою діючої влади позбавити українців за кордоном їх конституційних прав, а саме: права голосу, а значить впливу на ситуацію в державі та розбудову демократичної України.

На їхнє переконання, в результаті рішення Конституційного Суду мільйони українців не зможуть висловити свою оцінку нинішній владі. Автори заяви вимагають від Президента України, Верховної Ради та уряду негайно відновити конституційні права громадян України. Звиклі до верховенства права у країнах де вони живуть, закордонні українці не зупиняться лише на заяві протесту та погрожують добиватися відновлення своїх прав у тому числі шляхом звернення до всіх світових інституцій, проведення протестних заходів, аж до невизнання виборів 2012 нелегітимними.

Немає коментарів:

Дописати коментар