неділю, 6 травня 2012 р.

У Луганській області 260 невиліковно хворих потребують допомоги


За матеріалами науково-практичної конференції, яка відбулася у Києві у березні 2012 року, "у Луганській області в рам­ках проекту ПРООН «Консолідація зусиль влади та громадськості задля покращения якості життя невиліковно хворих Луганської області" утворена «гаряча лінія», яка діє з грудня 2010 року. 
Консультативну телефонну допомогу важкохворим та їхнім родинам надають лікар,психолог, юрист, священик.


За означений період зареєстровано 581 звернення, з них тільки 260 осіб (44,7%), якістраждають на невиліковні хвороби і потре­буют паліативної допомоги і проведениясупортивної терапії, спрямованої на полегшення страждань.


В структурі звернень даних контингентів переважали звернення з приводу відмови у госпіталізації (26,3%), грубе та зневажливе ставлення медичних працівників до пацієнта та його родичів, шо суперечить основним принципам медичної єтики (16,5%), відмова з бокулікуючого лікаря у направленні на МСЕК для встановлення групи інвалідності при наявностімедичних показань для цього че­рез тяжкий клінічиий перебіг хвороби (14,7%), а також(11,3%) з приводу бюрократичної тяганини при вирішенні побутових і правових питань вконтексті надання соціальних пільг для даної категорії, передбачепих чинним законодавством.


Безумовно, що аналіз матеріалів роботи телефонної «гарячої лінії» дає підстави прийти до наступних висновків:


-відносно низька питома вага звернень до телефонної «гарячої лінії», створеній саме для важкохворих та їхніх родин, у загальній структурі, що приходиться на хворих, котрістраждають на невиліковні хвороби, пояснюється цілим рядом причин, а саме зневірою даних контингентів у можливість змінити ситуацію і отримативід суспільства та від держави потрібну медико-соціальну допомогу;

-  суттєвим обмеженням соціальної функції та соціальної активності у даних осіб під впливом тяжкого перебігу хвороби;

 -   глибоким станом соціальної та психологічіюї ізоляції, коли дані особи віч-на- віч залишилися зі своею хворобою та своїми душевними і фізичними стражданнями і свідомо не звертаються за допомогою, перебуваючи у глибокому депресивному стані " (кінець цитати).

Наразі встають питання:
  • Скільки людей звернулося за допомогою з Сєвєродонецька на "гарячу лінію"?
  • Чи все зробило Сєвєродонецьке управління охорони здоров'я для того, щоб запобігти виникненню "глибокого стану соціальної та психологічіюї ізоляції, колидані особи (невиліковно хворі - А.Р.) віч-на- віч залишилися зі своею хворобою та своїми душевними і фізичними стражданнями, і свідомо не звертаються задопомогою, перебуваючи у глибокому депресивному стані ".
  • Достатньо допомогти тільки 5 хворим у м. Сєвєродонецьк, про що йдеться у офіційних відповідях (див. публікації документів)?
Телефон "гарячої лінії" - 0992265200
e-mail: found_luhansk@pochta.ru луганський обласний благодійний фонд ім.Ю.Єненка

Немає коментарів:

Дописати коментар