неділю, 20 травня 2012 р.

СИТУАЦІЯ З ПОРУШЕННЯМИ ПРАВ ЛЮДИНИ В КАЗАХСТАНІ


СИТУАЦІЯ З ПОРУШЕННЯМИ ПРАВ ЛЮДИНИ В КАЗАХСТАНІ СТАВИТЬ ПІД СУМНІВ СПРАВЕДЛИВІСТЬ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ НАД НАФТОВИКАМИ
ПРЕС-РЕЛІЗ
Напередодні винесення рішення по справі щодо масових заворушень в м. Жанаозен члени Спостережної місії за дотриманням прав людини в Республіці Казахстан засвідчили порушення стандартів прав людини в цій країні. Так, у Казахстані суттєво обмежується свобода мирних зібрань, здійснюється тиск на ЗМІ, переслідуються опозиційні рухи та активісти, порушується принцип змагальності в суді, що дає підстави вважати судовий процес над нафтовиками несправедливим.

Про це йшлося 18 травня під час прес-конференції на тему: «Розстріл мирної демонстрації в Жанаозені та його наслідки: Україна – не Казахстан?», яку організувала ГО «Центр Громадянських Свобод» за підтримки фонду «Відкритий діалог» (Люблін, Республіка Польща) та Центру інформації про права людини.
Під час прес-конференції було презентовано Звіт за результатами роботи Спостережної місії за дотриманням прав людини в Республіці Казахстан у зв’язку з подіями 16 грудня 2012 року в місті Жанаозен та їх наслідками. Як зазначив керівник Спостережної місії Назарій Боярський«Цей звіт базується на інформації, отриманої із різних джерел. Проте найважливіші з них – власні спостереження членів Місії. Для цього ми відвідали Алмати, Актау та Жанаозен, де спілкувалися з свідками і жертвами подій 16 грудня, проводили моніторинг судового процесу над нафтовиками, спостерігали за проведенням забороненого «мітингу НЕзгодних» тощо».
Спостережна місія перебувала у Республіці Казахстан 23-30 квітня 2012 року. До її складу увійшли правозахисники та журналісти, а саме: Боярський Назарій, Реуцький Костянтин, Печончик Тетяна, Черноусов Андрій, Ащенко Олена та Несторак Володимир.
Розповідаючи про спостереження судового процесу над нафтовиками члени Місії відзначили, що усі заяви про катування і психологічне та фізичне насилля з боку правоохоронних органів на підсудних та свідків не розглядаються в рамках процесу. Занепокоєння викликала велика кількість анонімних свідків по лінії обвинувачення, що не можуть описати зовнішність підсудного проти якого дають свідчення та інші факти. Досі не вирішено питання про зміну запобіжного заходу  у вигляді триманням під вартою Есенгельди Абдрахманова, який хворіє на туберкульоз. Також викликає питання значне форсування судового розгляду.
Тетяна Печончик, одна з учасниць Місії та керівник Центру інформації про права людини, під час заходу розповіла про тиск на ЗМІ в Республіці Казахстан. «Для казахських журналістів досі існують заборонені теми, наприклад, критика Президента та його оточення. Більшість ЗМІ, які працюють у Республіці, є «придворними» - вони контролюються владою.  Журналісти, які пишуть на «заборонені» теми, піддаються фізичним погрозам і нападам».

Немає коментарів:

Дописати коментар