вівторок, 4 вересня 2012 р.

Моніторинг дотримання суб’єктами виборчого процесу у Тернопільській області. Серпень


Моніторинг дотримання суб’єктами виборчого процесу Закону України «Про вибори народних депутатів України» у Тернопільській області
Серпень 2012 року.

В Тернопільській області зареєстровано у 5 виборчих округах 65 кандидатів та кандидаток. 32-висунуті партіями, 33 шляхом самовисування.

Загальний огляд порушень


Поширеним методом незаконного впливу на волевиявлення громадян залишаються непрямий підкуп виборців. Благодійні фонди, серед яких досить багато новоутворених та іменних, є додатковим джерелом фінансування передвиборчої агітації, що порушує норми закону про виняткове фінансування агітаційної діяльності суб’єктів виборчого процесу виключно з офіційних виборчих фондів. Зловживання адміністративним ресурсом, до якого вдаються органи державної публічної адміністрації, суперечить задекларованим намірам керівництва країни створити усі умови для проведення чесних, демократичних парламентських виборів. Зафіксовані випадки, коли працівники шкіл, лікарень, бібліотек та інші бюджетні працівники займалися агітацією за мажоритарників від влади. Широко поширене порушення відсутність обов’язкових вихідних даних на агітпродукції. Газети та інтернетвидання друкують одинакові матеріали на підтримку партій та кандидатів, що дає підстави запідозрити їх у так званій джинсі.



ВО163

Зареєстровано  13 кандидатів 7. -висунуто партіями, 6 самовисування

Балотується кандидат Мирослав Копак з апріорі брехливою декларацією
Кандидат в декларації назвався “народним депутатом” і його зареєстрували. При тому, , що ЦВК не допустила до реєстрації багато громадян, в даних яких були виявлені помилки чи неправдива інформація.

Декілька тернопільських інтернет-видань ,повідомляючи про прес-конференцію представників ВО “Батьківщина” та ВО “Свобода” стосовно спільної роботи по ряді напрямів під час парламентських виборів, зокрема й щодо ведення агітації., зауважили, що голова Тернопільської облради Олексій Кайда (ВО “Свобода”) перебував на прес-конференції (фактично, займався передвиборчою агітацією) в робочий час і прибув туди на службовому автомобілі, що є є порушенням ч.21 ст.74

На будівлі Тернопільського залізничного вокзалу розміщено рекламний щит із зображенням кандидата від ВО “Батьківщина”, який є №75 у виборчому списку, Романа Заставного та логотипом Об’єднаної Опозиції

31 серпня 2012 у Тернополі проходила обласна педагогічна конференція. На заході був присутній, вітав учителів, вручав дарунки і нагороди Валентин Хоптян, голова Тернопільської облдержадміністрації, а за сумісництвом також голова обласної організації Партії регіонів. Окрім нагородження найкращих вчителів області державними та корпоративними нагородами, присутні на конференції вчителі отримали також настінні годинники — дарунки від пана Хоптяна і Партії регіонів. На циферблаті годинників — напис “З святом Дня знань!” та підпис “Голова облдержадміністрації Голова обласної організації Партії регіонів Валентин Хоптян”, розміщено також логотип Партії регіонів.

.

ВО 164

Зареєстровано  20 кандидатів та кандидаток. 6 осіб висунуто партіями,  14 самовисуванці та самовисуванки

У серпні благодійним фондом «Галичина-Волинь», президентом якого є Володимир Клименко здійснено ремонт доріг до с. Залісся Збаразького р-ну (9,5 км), до с. Щаснівка Підволочиського р-ну (17 км), організовано день села у Рожиську Підволочиського р-ну, день міста у Скалаті, за участю співака Павла Табакова. Також анонсовано побудову пам’ятника князю Володимиру Великому в Почаєві.

На шпальтах газет, в інтернет-просторі, у вигляді листівок активно розповсюджуються матеріали “Руху за визволення”. Обличчям цього руху став кандидат Василь Фіялка, а його головним передвиборчим гаслом став заклик: «Не дамо банкіру-комсомольцю Вові “Луганському” обікрасти Тернопільщину». Йдеться про іншого кандидата з цього округу — Володимира Клименка.

ВО 165

Зареєстровано  11 кандидатів та кандидаток. 8-висунуто партіями,  3 самовисуванці.

Штаб кандидата Петровського заявив про застосування брудних технологій
«Листівки Петровського були переклеєні з інших місць на кладовище з метою інформаційної атаки на опозиційного кандидата.

На виборчому окрузі  ЦВК зареєструвала кандидата в народні депутати. Ним за збігом обставин став однофамілець кандидата від “Батьківщини”  безробітний з села Чернелів-Руський Тернопільського району Володимир Бойко.

ВО 166

Зареєстровано  8 кандидати та кандидатки. 5-висунуто партіями,  3 –шляхов само висування

В останньому номері комунальної газети Тернопільської обласної ради «Свобода» від 27-29 серпня, одна із кандидатів в народні депутати по 166 виборчому окрузі і за сумісництвом дружина губернатора Хоптяна на першій шпальті вітає учнів та студентів з Днем знань. Ця публікація є порушенням норм Закону про вибори до Верховної Ради України, адже здійснена без відповідних позначок «Політична реклама» хоча за всіма ознаками є нею.


ВО 167

Зареєстровано 13 кандидатів та кандидаток.6 -висуното партіями,  7-самовисування.

Серед фактів втручання правоохоронців у вибори відзначену резонансну справу, пов’язану з Василем Чубаком, що балотується по округу №167. Міліція затримала сина кандидата з підозрою на зберігання наркотиків. Чубак виступив із заявою про політичне переслідування, яке може бути вигідним потенційним конкурентам.

Серед фактів безкоштовної і особистої роздачі матеріальних благ виборцям громадські спостерігачі зафіксували кандидата від УДАРу  Олега Ваврика , коли він подарував Чортківській музичній школі комп’ютер і музичні центри, а також його конкурента Володимира Бедриківського , який надав допомогу при будові церкві у місті Заліщики.

Виборці на Чортківщині  повідомляють про те, що на їхні домашні адреси надходять вітання від кандидата самовисуванця Володимира Величка Листівка містить фото кандидата з квіткою, вітальне слово, ім’я людини, яку вітають. Невідомо  звідки у кандидата взялися персональні дані, зокрема, інформація про дату народження, адже виборці її кандидатові не надавали.

Огляд підготовлено на замовлення Вінницької МЦ "Форум"

Немає коментарів:

Дописати коментар