пʼятницю, 21 вересня 2012 р.

Джинсовий тернопільський погляд на вибори

Колега з Києва нетерпеливо допитувався у мене, хто у нас  контролює виборчу агітацію. Я йому розповів, про громадське спостерження, але це його не втішило. "От у Тернополі аж чотири сайти працюють над контролем, щойно у фейсбуці прочитав"- сказав він. Добра річ пошукові системи. Виявилося, що предметом його захоплення була публікація у тернопільському новинному порталі "Погляд" з промовистим заголовком "Хто контролює передвиборчу агітацію у Тернополі?"



 Відповідь на заголовок очевидна на фото. По тексту мої коментарі курсивом

"Хто контролює передвиборчу агітацію у Тернополі?"
Представники  структур , уповноважені діючим законодавством. Ну там ЦВК, ОВК, прокуратура, суди і т. д. Чи є якась новіша інформація?

Сьогодні створено декілька потужних електронних ресурсів, які слідкують за перебігом передвиборчої кампанії не тільки у Тернополі, а й по всій Україні.

Ресурси не слідкують. Слідкують люди.

Сьогодні ми подамо огляд сайтів, хто контролює виборчий процес.

Цікаво. Сайти не можуть нічого контролювати, бо нічого не тямлять у законодавстві. Заглятьте у вікіпедію. Це найпростіше, якщо нема фахівця поруч.

Таких ключових ресурсів є чотири і перший із них – ELECTUA.ORG.

Нехай буде чотири. Чому перший саме названий у публікації? Ми говоримо про алфавіт чи про що?Якщо про алфавіт, то згоден, а якщо про щось інше, то про що? Хто оцінював першість? «Погляд». А кваліфікація достатня? А підстави? Рейтинги, кількість заходів, кількість зафіксованих порушень?

ELECTUA.ORG– це нова ініціатива МГО «Інтерньюз Україна»

Сприймемо на віру. Ініціативи завжди добре.

а також аполітичний ресурс

це або брехня, або нерозуміння термінів. Аполітичність – це ухилення від участі у політичному житті, байдуже ставлення до політики і не участь у політичних кампаніях, якими є вибори (чи не найяскравіший прояв політкампанії)

На цей сайт повідомляти про порушення під час передвиборчої кампанії та у день виборів може будь-хто – від журналістів до пересічних громадян.

Добре. Цікава дистанція від і до. Але нехай

Проте повідомлення перевіряє команда модераторів.

Добре. Але хто ці модератори, яким чином перевіряють?

Перевага цього проекту, що будь-хто може повідомити про порушення, адже форм подачі і способів є багато.

Добре.


 ОПОРА –  користувачі сайту можуть читати про вибори, а й бачити їх перебіг та структуру.

Добре. Це загальновідомо. А ресурс аполітичний, чи політичний?. Якщо у попередньому випадку вказана аполітичність, а тут не вказана, то логічне запитання: в чому «політичність» чи «партійність» чи ще щось ?

Також ресурс має свою електронну скриньку, на яку можуть усі читачі відправляти повідомлення про порушення. В описовому текстовому форматі, з доказами у вигляді фото чи відео вона наноситиметься  на Мапу. Якщо хтось став свідком порушення та готовий повідомити про нього не анонімно, то кожен може заповнити форму повідомити про порушення і поділитися цією інформацією.

Добре. На попередній ресурс може повідомляти будь-хто – від журналістів до пересічних громадян, а тут усі читачі. А не читачі можуть?

 Усі повідомлення також перевірятимуться.

Добре. У «Опори» є спостерігачі по всіх округах, котрі можуть все перевірити

MAIDANUA.ORG –  цей ресурс збирає та поширює саме документи, де фіксуються порушення Закону «Про вибори народних депутатів».

Це провокація.  Майдан є громадською ініціятивою. З самого початку в 2000 Майдан обстоює політичні права громадян, пише про політику, взаємодіє з політиками і намагається впливати на політику.  Якщо мова йде про один з проектів «Майдану» «Вибори» та про , «Майдан. Вибори 2012» , то бажано, аби автор зайшов і прочитав, що і як там робиться.. Там можуть працювати всі і з усіх ресурсів в плані інформування про перебіг виборчого проекту відповідно до засад інформполітики «Майдану»


Також усі правопорушення отримують юридичну оцінку, а при потребі й надсилають запити і звернення у відповідні органи.

Добре.

Карта порушень виборів 2012 -   фіксує на спеціальній карті порушення Закону України «Про вибори народних депутатів». На ресурсі адміністратори чітко пояснюють, які саме порушення потрібно фіксувати – підкуп виборців, використання адмінресурсу, порушення прав виборців, порушення прав спостерігачів і т.д.

Добре. Ще би згадали , що це робить Комітет виборців України, а то виглядає, збоку, що зібралось два хлопчики з вулиці і карту спеціальну створили…А КВУ, ніби й ніколи не займалось виборами і не займається, бо все роблять журналісти «Погляду»..


Замість висновку. Склалось враження, що цей текст відверта «джинса» від провладних структур. Мета внести хаос і елементи протистояння у кола осіб, котрі займаються спостереженням за виборами як в організованих структурах закритого типу, так і волонтерських відкритих.
Якщо це не «джинса», то автор цієї писанини має бути щонайменше позбавлений премії і переведений на інший напрямок роботи, бо не розуміє ні законодавства, ні виборчих процесів, ні принципів технічного забезпечення, ні термінів, ні засад журналістики. Основне - не має бажання вивчати базові принципи аналітики виборчих процесів.. Якщо це допис від когось х фрілансерів, то це однозначно замовна стаття. Чи може вісі відповіді на фото?
М.Михлик

Немає коментарів:

Дописати коментар