вівторок, 27 березня 2012 р.

Головко бореться з грибами і робочими місцями


25 березня 2012 року в селі Дунаїв Кременецького району Тернопільської області відбулися громадські слухання по недопущення будівництва на території села комплексу будівель і споруд сільськогосподарського призначення.

Польська фірма заявила про наміри розпочати у селі промислове виробництво грибів. Громада села виступає категорично проти такого бізнесу на їх території, оскільки використання аміаку у процесі вирощування грибів буде постійно забруднювати ґрунтові води і виділяти специфічний запах в атмосфері. Найбільше обурило громаду села, що землю під це підприємство виділялося не через сесію сільської ради, а розпорядженням голови РДА, що є грубим порушенням законодавства.
На слухання були запрошені заступник голови обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Михайло Головко, депутат Тернопільської обласної ради Богдан Гачкевич. Свободівець уже декілька місяців стежить за ситуацією навколо земель у селі Дунаїв і розповів, як голова Кременецької РДА застосовує політику подвійних стандартів при виділені землі для ведення сільського господарства.
“Прикриваючись інвентаризацією земель запасу, розпорядником яких є РДА, районна влада штучно затягує виділення земель для жителів села, а в той же час роздає землі громадянам інших районів і навіть областей. Дивним чином 10 гектарів землі, якими могли б користуватися Дунаївці для вирощування власної продукції, зараз знаходяться у приватній власності жительки міста Київ. І це при тому, що цієї землі їй ніхто не виділяв. Саме ця жителька столиці є співзасновником компанії, яка хоче тут вирощувати гриби. Ця компанія не дуже любить розказувати, як їм відмовили уже в ряді сіл через небажання жити поруч із виробництвом, яке вбиває навколишнє середовище. Фракція Всеукраїнського об’єднання “Свободи” у обласній раді буде обговорювати проблему, яка склалася у вашому селі і не допустить, щоби влада запускала виробництво в супереч думці громади”, – зазначив Богдан Гачкевич.
Усі присутні на громадських слуханнях одностайно виступили, щоб не допустити будівництва на території селі підприємства по вирощуванню грибів. Також жителі села бояться, що запуск даного виробництва може початися в будь-який момент, адже маючи землю у приватній власності лишається лише дістати усі дозволи, а думка громади тепер нікого не цікавить. Михайло Головко запевнив громадян, що ВО “Свобода” виступить на захист прав і інтересів громади, якщо влада всупереч рішення громадських слухань буде лобіювати будівництва шкідливо підприємства.
“Зараз вам намагаються запропонувати декілька робочих місць на підприємстві взамін на здоров’я всіх жителів села. Ми бачимо, як влада Партії регіонів пробувала приховати до останнього моменту свої наміри щодо виділення землі під будівництво підприємства, яке може зашкодити навколишньому середовищу. Голова РДА, який був запрошений, але не прийшов, місяць тому запевняв, що ніякого будівництва підприємства у вашому селі не буде, а в той же час своїми розпорядженнями роздавав гектари землі одній сім’ї. Згодом, незаконним методом, було змінено цільове призначення цих земель і перепродали їх жительці нашої столиці. Не дивно, що закордонні фірми хочуть саме в нас споруджувати свої підприємства, а не в себе. Вони уже звозять до нас відходи з атомних станцій, з нас намагаються зробити смітник Європи. Вони добре знають, що корупція в нашій державі охопила всіх і тому тут можна отримати дозволи на все, що тільки в голову прийде. Не дивно, що цій компанії уже відмовили у ряді сіл, але вони все одно шукають землю під своє виробництво.
Бажання громади є чітким і ясним – ніякого будівництва підприємства по вирощування грибів. ВО “Свобода” буде всебічно підтримувати волю громади і захистить село від будівництва шкідливого виробництва”, – зазначив Михайло Головко.
Громада одностайно підтримала рішення слухань про недопущення будівництва на території села комплексу будівель і споруд сільськогосподарського призначення. Аналогічне рішення прийме Дунаївська сільська рада і рекомендуватиме його на сесію районної і направить голові Кременецької РДА.



Немає коментарів:

Дописати коментар