середу, 6 червня 2012 р.

Земельна реформа. Бути чи не бути?


РЕКОМЕНДАЦІЇ
За результатами експертного  обговорення  на круглому столі  «Земельна реформа: чи вдасться створити умови для її ефективного впровадження до 2013 року?» що відбувся  23.05.2012 у ІА «ЛІГАБізнесІнформ». 
Земельна реформа в Україні має забезпечити  конституційні права громадян України щодо прав власності на землю, потреби громадян  в повному обсязі в продуктах, товарах та послугах на основі вітчизняного сільгоспвиробництва, продовольчу та екологічну безпеку країни,підвищення ефективності сільського господарства  через розвиток сільських територій та місцевих громад.


Стан проведення земельної реформи України потребує швидкого вирішення низки питань, без яких проведення земельної реформи може бути неефективним та навіть мати негативні наслідки.
А саме:
Проведення інвентаризації земель, розмежування земель державної там комунальної власності, максимального спрощення процедури набуття прав власності на землю.
Створення єдиного відкритого земельного кадастру, який має забезпечити прозорість земельних відносин та унеможливити зловживання та корупцію.
Розробка та затвердження вимог та стандартів використання земель сільськогосподарського призначення та впровадження дієвих механізмів контролю за дотриманням цих стандартів власниками.
Створення умов для ефективного, і для власника і для суспільства, використання земель сільськогосподарського призначення та обмежень щодо консолідації цих земель.
Визначення державних пріоритетів в аграрній політиці та зміни фіскального та регуляторного законодавства відповідно до цих пріоритетів.
 Створення системи просвіти та інформування громадян про проведення земельної реформи, їх права та можливості, які виникають  в зв’язку з проведенням земельної реформи.
Забезпечення активної участі громадськості в проведенні земельної реформи на всіх етапах.
Для цього рекомендувати Державній Агенції земельних ресурсів підготувати Комплексну програму проведення земельної реформи, разом з проектами законодавчих та інших нормативно-правових актів, які необхідні для її проведення та організувати, разом  із Міністерством аграрної політики та продовольства, громадські слухання з залученням експертів, громадських організацій, представників місцевого та регіонального самоврядування, на яких ДАЗР представить цю Комплексну програму проведення земельної реформи;  опрацювати її та проекти документів за результатами слухань. Разом  з експертами та громадськістю підготувати  проекти нормативно-правових актів і, зокрема, ті законопроекти, яких не вистачає для завершення земельної реформи. Звернутись  до Президента України щодо внесення ним цих законопроектів до  Верховної Ради України та визначення при цьому їх невідкладними, відповідно до чинного законодавства.
Рекомендувати регіональним та місцевим органам влади та місцевого самоврядування активізувати інформування громадян про процес проведення земельної реформи, залучати громадськість та експертів до підготовки та впровадження складових земельної реформи та забезпечити дієвий громадський контроль за процесом процес проведення земельної реформи, використавши при цьому досвід програми «Створення Громадської платформи впровадження земельної реформи у Дніпропетровській області для моніторингу виконання завдань реформи та захисту прав людини», а також, сприяти діяльності громадських об’єднань, які надають правові та інформаційні послуги землевласникам та іншим громадянам на безоплатній основі.

Президент ВГО «Українська стратегія»                                           Анатолій Пінчук.

У круглому столі взяли участь:  Євген Бердніков  - заступник голови Державного агентства земельних ресурсів України; Євген Удод  - голова Дніпропетровської обласної ради; Анатолій Ткачук - директор Інституту громадянського суспільства; Андрій Кошиль  - президент Асоціації "Земельний союз України"; Павло Кулініч - юрист проекту USAID "АгроІнвест";Олександр Беца - старший менеджер проектів Міжнародного фонду "Відродження"; Валерія Бондаренко - директор ТО"Славута"; Анатолій Пінчук - президент ВГО "Українська стратегія"; Микола Кобець - заступник директора ТОВ "Центр ГІС Аналітик.

Немає коментарів:

Дописати коментар